Nu är det kokta fläsket stekt osv

 
 
Nu har man trampat den lilla WB fotografen på tårna, nu är amatören arg och det kokta fläsket är stekt. Skämt åsido, lite bitter är jag allt.
Jag såg detta på fb och klickade intresserat på länken och kom till en sida med bilderna som syns ovan, plus massa fler. Fantastiska bilder som visar värdet i att kunna fotografi. Jag var glad och förundrad över att konsten uppmärksammades i detta inlägg. (man kan ju alltid räkna med 9gag liksom) Sedan läste jag kommentarerna (man ska aldrig läsa främlingars kommentarer på fb, jag vet) och suckade djupt. Inte en enda kommentar som nådde mina ögon hyllade fotokonsten, alla gjorde stället narr av den.
 
"Bara att redigera lite och vips så är man proffs, jaså ja, bra att veta"
 
"Bara man har en dyr kamera kan man göra allt"
 
"Bara man zoomar in och lägger sig på marken blir alltså bilderna bra??"
 
"Det är ju bara att lägga på ett filter i insta, lol"
 
Det sista skär ju som en kniv i hjärtat. Nejnej, kära du, dessa bilder handlar om ambitiöst arbete i photoshop och är inte alls, inte i närhheten av jämförbart med filter på instagram. (påstå inte att jag har lagt på nästan 1500 kr på ett program vars kapacitet inte överstiger instagram) För det första: "bara att redigera lite"?  Ja kör på, det är inte så bara, kan jag tala om för dig. Det krävs - förutom teknisk kunskap i photoshop - känsla för att skapa stämning och kunskap om vilka färger man lägger in i bilden och hur dessa förhåller sig till varandra. Att först lägga in magenta för att sedan lägga in grön är till exempel helt onödigt. Att redigera är halva arbetet och icke att förringa.
 
 
 
För det andra: En dyr kamera kan inte köpa dig ett bildspråk, punkt slut. Rent kvalitetsmässigt kan ju en dyr kamera såklart underlätta (men egentligen räcker det med en halvdyr), men det viktigaste i fotokonsten är inte pengarna, utan passionen.
 
För det tredje: Att zooma in och ligga lågt gör jättemycket för en bild, absolut! Förutom det krävs också en känsla för, vinklar, komposition samt olika ljus och hur man ska arbeta med dem. Om detta är så "bara" har jag en mycket kvalificerad fråga: varför gör inte alla så? Varför är bloggar och instagramflöden fulla av bilder med alltför mycket luft kring motivet som är fotograferat rakt på, utan hänsyn till vinkel eller dylikt? Det är absolut inte kritik till de som inte lägger ner sin själ i varje bild de tar, själv lägger jag inte ner det minsta av min själ i min matlagning när jag kokar makaroner, vilket skulle reta gallfeber på en kunnig kock. Men så kitiserar jag inte heller kockens arbete.
 
För det fjärde: Bara man ens funderar på att jämföra photoshop med instagram har man ju bevisat att man inte har något i debatten att göra. Behöver jag ens motivera?
 
 
 
Vadan detta förrakt och behov att göra narr av fotokonsten?
"Alla är ju fotografer" jo jag tackar ja. Är jag kock när jag står där vid spisen och kokar mina snabbmakaroner? Vi lever i ett bildsamhälle där alla tar bilder, men det betyder inte att alla är bra på det. Nej, man måste inte vara bra på det för att "ha rätt" att publicera sina semesterbilder för allmänheten, absolut inte, men man behöver ju inte få hybris och tro att sin semesterbild på en drink kan säljas för miljoner. (En sanning med modifikation, jag vet) Mitt gymnasiearbete berörde fotografins försämrade status i och med digitaliseringen och internet, så jag tar mig den äran att påstå att jag är hyffsat sakkunnig efter att ha jobbat med uppsatsen i ett halvår. Jag har såklart en väletablerad källkritisk geomgång av de medier som gett mig de objkektiva kunskaperna (för er som inte nöjer sig med mina subjekiva upppfattningar och åsikter) om att fotografering faktiskt är mer avancerat vad allmänheten vill tro. Då detta är ett blogginlägg och inte ett gymnasiearbete ska jag bespara er den källkritiska genomgången, men jag försäkrar er om att det finns. Att fotografera handlar om så mycket! Komponentera för att få en bra bild är så många! Det krävs kunskap om både färg, ljus, komposition, vinklar, form, tekniska kunskaper om hur man manövererar kameran samt tekniska kunskaper i det program man redigerar i. Men, främst av allt handlar det om bildspråk, något som min forna fotolärare gnuggade in i mitt och mina klasskompisars huvuden. Efter all denna tid har jag dock fortfarande lite svårt att förklara bildspråk med ord. Det är liksom.... att hitta rätt känsla för fotografin, att hitta dig själv i dina bilder (vilket inte är en lätt uppgift!) och det blir liksom din personliga signatur på dina bilder utan att du skrivit dit ditt namn. "Det är så typiskt dig att ta sådana bilder." Om man plockar isär alla komponenter som gör en bra bild (vad är en bra bild? Vad är konst? Efter tre års fotoutbildning har jag fortfarande inget svar så vi passar på den frågan i det här inlägget) blir processen väldigt teknisk. Som en checklista att följa. steg 1. zooma in på motivet. steg 2. Sätt dig ner på marken. Steg 3, osv. Men denna checklista ska inte behövas. Fotokonsten handlar inte om cheklistor eller dyr, avancerad teknik, det handlar om känsla. Ingen ska behöva säga åt dig att göra dessa saker, som i sig kan vara bagateller, du ska veta det själv. Du ska se bilden i förväg och förstå att bilden gör sig bäst om du gör på ett visst sätt, kanske är det också det som är det svåraste inom fotograferingen?
 
 
 
Alla kan ta bilder, men alla kan inte fotografera. Det är ingen pik till de som har andra talanger i livet, det är ett konsaterande och en vädjan om att folk ska förstå att det är svårt att fotografera och att det handlar om så mycket mer än att trycka på en knapp.
 
 
 
 
 
 
Den 25e aug sätter jag lösenord på bloggen och för att ni ska kunna fortsätta läsa bör ni anteckna detta:
användarnamn: nikonphoto
lösenord: viponly

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!