Ridsport som ungdomskultur

 
 
Jag blev frälst när jag lyssnade på en av mina favoritpodcasts härom dagen! Två stora intressen smälte plötsligt samman och jag lyssnade med spetsade öron!
Utgången i diskussionen är ungefär den samma som innan detta avsnitt (ge mer plats och respekt åt ridsporten!), om än grunderna nu är lite starkare. För det första blev jag lite varm i hjärtat när de erkände ridsport som en ungdomskultur! Det är ju trots allt sveriges andra/tredje (? varierar ju?) största ungdomssport! Vart jag än vänder mig finns det nästan alltid någon som håller på med hästar. Är det inte lite konstigt då att man blir så stämplad som ryttare? Jaha en sån där hästmänniska. 
  1. Jag är svinstolt över att vara hästtjej! Jag är så tacksam för det ansvar, fokus och uthållighet som kommit på köpet för mitt intresse! (Jag är mindre nöjd över den tomma plånboken, tidsbristen och sömnbristen som alltid lämnas kvar haha, men det är en annan debatt!)
  2. Vadå en såndär hästmänniska? Vi är många, vi är så ofantligt många! Ändå blir det "lite kul" när man säger att man gillar hästar och folk verkar tro att man skenar runt på en tjock ouppfostrad b-ponny med flätor i manen. aw vad gulligt, typ. 
Om någon säger att den spelar fotboll rycker man bara på axlarna, men om någon annan säger att den rider börjar tankarna direkt. Jaså du, du är en sådan. Att folk blev så provocerade över att Peder Fredricson vann Jerringpriset i år? Jag fattar verkligen inte varför folk är så upprörda? Varför blir ridsporten så dömd och varför måste ridsportande ungdomar nästan alltid förklara sig? I samma veva samlas fulla fotbollsgulliganer, vuxna människor som har supit hela dagen (veckan?) och som verkligen inte kan bete sig, men sådant är helt normalt. Nu menar jag inte att rikta en känga mot fotboll, jag orkar inte med att man ska kasta skit på varandra sporterna emellan (även om just den delen av fotboll är värd att kritisera... finns mycket inom ridsporten som också bör kritiseras, dock!) jag menar bara att påvisa skillnaden i bemötandet av de två olika sporterna och att ridsporten, en av de största ungdomskulturerna bör få lite mer respekt.
 
 
 
Att rent allmänt analysera ridsporten och hela den kulturens utveckling är ju jättespännande!
en 1700-tals despot var ju inte manlig nog utan sin stora, vackra häst! Nu är ridsporten helt dominerad av tjejer. Senare kom hästar att vara för bönder och fattigt folk. Coola people hade ju den nya uppfinningen: bilar! Bara lantisar hade häst. Idag är häst åter en ekonomisk markör och varenda höginkomsttagare har en häst (uppstallad i fullservicestall såklart). Denna del av min lilla analys är ingen vidare intresserad av så jag håller fortsättningen för mig själv, men visst är det intressant att se hur det utvecklats?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!